H.M. Corwinstraat 28, 7576 ZD Oldenzaal
06 53 51 35 50
peter@jouw-fotogevoelswandeling.nl

drank(ge)misbruik fotogevoelswandeling

drank(ge)misbruik fotogevoelswandeling

Ik heb een eigen fotogevoelswandeling gemaakt over het drank ge- of misbruik. Het was erg lastig om te zien dat er te veel gedronken was, misschien was het nog wel erger dat hij thuis gebracht werd en niets wist van hoe het gegaan was.

De gevallen fiets

In mijn wandeling zag ik gelijk een fiets liggen, een fiets met een Grolsch krat erop. Het deed me gelijk aan het misbruik en de gevolgen van drank denken. Gevallen en alleen achter gelaten aan de kant van de weg.

Ik wil dan helpen, de fiets oppakken en tegen een muurtje zetten. Ondersteunen en het liefst zorgen dat het niet weer gebeurt.

Proeven

Het staat ook overal, je ziet de reclames, je ziet de mensen, waaronder wij…ook wij drinken. En wij drinken veel, misschien ook wel te veel…Dat is dan ook niet echt een goed voorbeeld. Ben ik dan nu verantwoordelijk voor het te veel drinken van hem? Dat denk ik niet…hij is 16 en kan volgens mij wel nuchter nadenken over wel of niet drinken. Maar toch baal ik dat het zo gegaan is en dat weet hij nu ook.

Misschien moet dit ook maar een les voor ons zijn en moeten wij ook maar iets  gaan minderen. Zodat de kinderen ook een beter voorbeeld hebben. Gelukkig heb ik er net na de wandeling ook over kunnen praten. Ik heb duidelijk kunnen maken hoe ik het zie en wat onze dilemma’s zijn. Drank voor de jongeren blijft erg lastig. 

 

 Gebroken

Door de drank ben je erg kwetsbaar, erg breekbaar. Deze beelden lieten mij dat heel goed zien, een spiegel en een gebroken fles. Wel een “toevallige” mooie en bijzondere bijkomstigheid dat de gebroken fles hetzelfde merk is dan de reclame… van hierboven.

Dit zet mij erg aan het denken, zo kwetsbaar, zo snel gebroken. Natuurlijk is het niet alleen de drank die mij deze kwetsbaarheid laat zien. Het loslaten van mijn kinderen geeft mij veel zorg. Ik vind het erg moeilijk om mijn kinderen los te laten. Ik vertrouw ze natuurlijk wel maar het is toch soms moeilijk dat gevoel ook in mij toe te laten. Onze kinderen zullen echt niet in zeven sloten tegelijk lopen. Het is hun opvoeding die daarvoor zorgt. Dat hebben we toch wel mooi gedaan.

 

 Vernietiging

Door de drank kun je alles vernietigen. Het kan zomaar gebeuren,

  • de dronken bestuurder die iemand dood rijdt,
  • de dronken man of vrouw die in de gracht fietst en verdrinkt,
  • de dronken bestuurder die zijn auto met vrienden en vriendinnen tegen een boom rijdt,
  • en zo zijn er nog vele voorbeelden uit het leven op te noemen.

Dat maakt me soms bang. Nu weet ik ook wat voor een zorgen mijn ouders vroeger hadden als wij uit waren. Bij ons is het allemaal goed gegaan, natuurlijk ook met vallen en opstaan…maar zonder ernstige letsel. Ik gun mijn kinderen een mooie leerschool en ik hoop dat ze niet in de problemen komen.

Angst is een slechte raadgever, maar angst is er. De angst zit een beetje in de familie Willemsen, pa was ook een “angsthaas”, mijn moeder maakt zich ook veel zorgen om van alles en niets.

De angst probeer ik van mij af te zetten, dat lukt niet altijd. Het gaat naar mijn idee steeds vaker goed

Los Laten

Het los laten van de kinderen is erg belangrijk, voor zowel de kinderen als voor ons. Het open, al dan niet open gebroken, kettingslot is daar een mooi beeld bij.

Los laten is voor mij lastig, ik wil graag beschermen. De een wil naar het buitenland, de ander wil drinken en uit. Weer een ander begint ook een beetje de puber uit te hangen, maar persoonlijk geeft mij dat op dit moment de minste zorg.

 

De wandeling heeft me weer laten inzien hoe het voor mij in elkaar steekt. Ik vind het soms niet gemakkelijk en ik maak het mezelf meestal te moeilijk. Laat het los is de boodschap aan mezelf. Kinderen kunnen echt wel op eigen benen staan.

Wil je meer informatie of wil jij jouw-fotogevoelswandeling maken;