Het 10 minuten gesprek.
We moesten naar het 10 minuten gesprek op de Potskamp, waardeloos dacht ik voor het gesprek nog. De gesprekken gaan meestal tussen de juf of meester en onze eigen juf, deze keer niet. Sinds enige tijd kijk ik in SOMtoday en hou de Potskamp website in de gaten, dit doe ik nadat ik zag dat het niet helemaal goed ging op school.
School, totaal niet mijn ding … vroeger niet en nu nog steeds niet, maar mijn betrokkenheid is veranderd.
Het gesprek ging natuurlijk al snel over slechte cijfers … waarom zou je het ook hebben over wat er goed gaat. Ook deze keer trapte ik weer in de val van het falen. Hoe komt het dat je een slecht cijfer haalt, heb je denk je wel voldoende geleerd, ben je wel op tijd begonnen enz. enz. Ik geef toe, ik zag het niet op dat moment en ben er dus in meegegaan. Dat vind ik erg jammer, maar het is gebeurd en dat is dus een les voor de volgende keer.
Leren
- Misschien kun je meer doen,
- misschien kun je eerder beginnen,
- misschien leer je het niet goed of
- misschien is het wel te moeilijk en loop je op je tenen.
Misschien kan er meer gedaan worden …, maar de verleiding om op een smartphone, iPad, laptop of pc naar filmpje, facebook enz te kijken is te groot.
Misschien kun je eerder beginnen …, maar het proefwerk is toch pas volgende week … dus nog 7 dagen te gaan.
Misschien kan er anders geleerd worden …, maar hoe? Niet alle ouders broers en zussen kunnen of willen helpen.
Misschien is het te moeilijk …, maar dan moeten we naar een ander niveau gaan kijken als dat echt aan de hand is …
Maar misschien is er wel iets heel anders aan de hand.
Kan het ook zijn dat de leerling bang is om een fout te maken, om te falen. Het is geen falen, maar de leerling kan het wel zo voelen. Hij of zij wordt misschien “uitgelachen” door de andere leerlingen in de klas de het allemaal wel kunnen. Ook die leerlingen hebben vakken die ze minder goed kunnen, maar ze zijn minder gevoelig voor de tegenslag of vinden het niet zo erg om een fout te maken.
Hoe kun je dat oplossen en van wie kun je hulp krijgen?
Je kunt bij de juf of meester terecht, ook is er op de meeste scholen een faalangstreductie programma. In dit programma wordt de leerling geleerd dat “falen”, een fout maken of het niet behalen van het gewenste resultaat niet erg is en juist een leermoment kan zijn. Maak je een fout dan kun je daarvan leren, je kunt het verbeteren.