Hoe versla je jouw faalangst
Faalangst zorgt vaak voor veel problemen en kan erg verlammend werken. Als je bang bent om te falen neemt de kans dat je ook werkelijk gaat “falen” toe.
Met de tips op deze pagina kun je het “gevecht” tegen de angst aangaan en zie dat je faalangst vermindert.
Maak Fouten!
Het maken van fouten is heel normaal, iedereen maakt fouten ja, je mag, moet fouten maken. Dit heb je vast al vaak gehoord, maar heb je er wel eens aan gedacht dat je fouten moet maken. Maak fouten!! Als je geen fouten maakt is het bijna niet mogelijk om succesvol te worden. Fout is wel een negatieve term, de fout wordt door de juf of meester ook nog eens met rood aangestreept. Rood mag dan wel de kleur van de liefde zijn, maar op school is het toch een negatieve kleur. Voor onszelf stappen we af van fout en goed af, maar gaan het hebben over gewenste en niet gewenste resultaten. Ik ga hier wel goed en fout en gewenste en ongewenste resultaten door elkaar gebruiken. Ik vind namelijk dat ze wel synoniem zijn maar toch ook wel een klein beetje een andere betekenis hebben.
fout:
- v. (-en), misslag; feil.
-
fout (zn):
- abuis, afwijking, defect, erratum, euvel, feil, flater, gebrek, gebrekkigheid, imperfectie, karakterfout, kemel, lapsus, mankement, ongerechtigheid, onjuistheid, onvolkomenheid, onvolmaaktheid, schuiver, tekortkoming, vergissing, afdwaling, blunder, dwaling, misgreep, misslag, misstap, zonde, zwakheid, overtreding, schuld
-
ongewenst(bn) :
- abuis, abusief, averechts, faux, fout, foutief, incorrect, mis, verkeerd, onjuist, onwaar, ongewild, onbruikbaar, ondienstig, ondoelmatig, ongepast, ontoepasselijk.
Mag jij fouten maken? Natuurlijk, eigenlijk moet je wel fouten maken anders kun je niet bepalen wat “goed” is. Als iets dus niet goed gegaan is weet je dat je iets moet gaan veranderen om de fout te herstellen en het gewenste resultaat te bereiken. Ga daarom niet denken in goed en fout, maar denk aan het resultaat dat je wilt gaan behalen. Omdat dat niet altijd in één keer goed gaat zul je commentaar krijgen. Misschien voel je dat wel als een directe aanval, maar dat is het niet!!! HOU DAT GOED IN GEDACHTEN! Het commentaar, kritiek, feedback, het is bedoelt om jou te helpen om de volgende stap te maken. Je hebt iets fout gedaan, niet het gewenste resultaat gehaald en nu word je geholpen om het de volgende keer beter te doen.
“HOU DAT GOED IN GEDACHTEN”
Jij bent goed zo je bent!
Wel of geen faalangst het doet er niet toe. Jij bent goed zo je bent, dus maak je niet druk. Twijfel niet te veel over jezelf, jij bent goed zo. Heb vertrouwen in jezelf, geloof dat je dingen kunt. Waarom zou je bang zijn om het fout te doen, het gewenste resultaat niet te behalen, te falen. Je doet jezelf tekort en blijft zo de faalangst voeden. Je bent een geweldig mens, je kunt het gewenste resultaat behalen, jouw droom. En mocht het even niet goed gaan…nou dat zie je dan wel weer, je mag toch best een fout maken. Wat anderen daarvan denken of mee doen dat is toch aan hun. Zij hebben er niets mee te maken.
Lief zijn, liefde.
Het is erg gemakkelijk om kritiek op jezelf te hebben. Als je kritiek en steeds commentaar of negatief of positief op een ander hebt, dat zul je er vroeg of laat op aangesproken worden. Maar kritiek op jezelf of hard voor jezelf zijn valt vaak niet op en er zal dus ook niemand iets van zeggen. Wees daarom ook eens lief voor jezelf.
Waarom zul je jezelf anders behandelen dan hoe je andere mensen in je omgeving behandelt. Waarom ben je zo streng voor jezelf, soms gaat het mis, of heb je een slechte dag of je maakt een verkeerde beslissing. Maak het jezelf niet te moeilijk.
“LAAT HET VAN JE AF GLIJDEN”
Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan “laat het van je af glijden” blijf niet te lang stilstaan bij je eigen “fouten” dat doe je toch ook niet bij de fouten van een ander…
Vertrouwen, voorbereiding!
Probeer je angst om te zetten in iets positiefs misschien wel in een doel. Angst geeft je aan waar je eens naar zou kunnen kijken. Angst geeft je aan waar je aandacht aan zou kunnen besteden. Angst geeft je een richting aan … Bij faalangst kun je de aanwijzing zien dat je een betere voorbereiding moet doen. Hierdoor verklein je de kans op het niet behalen van je gewenste doel. Door een goede voorbereiding kan er minder misgaan. Driekwart van het werk is een goede voorbereiding. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen, je hebt de zaak beter onder controle, want je weet immers dat je er alles aan gedaan hebt! Je kunt zo je angst omzetten in je kracht, in zelfvertrouwen. Laat je niet uit het veld slaan bij een tegenslag. Een onvoldoende kan altijd gebeuren, je verkleint de kans erop door een goede voorbereiding.
Niet uitstellen!
Het is er verleidelijk om je taken, leerwerk, huiswerk, schoonmaken of wat dan ook voor je uit te schuiven. Omdat je bang bent voor het resultaat, (je weet helemaal niet of het goed of slecht zal zijn…ga jij direct al van slecht uit?) wil je vluchten. Maar door het uitstellen werp je een hindernis voor jezelf op. Deze hindernis wordt steeds hoger en hij wordt dus ook steeds moeilijker om overheen te komen. Toch zul je de hindernis moeten nemen, want het proefwerk of je spreekbeurt moet toch gemaakt worden. In je hoofd stapelt het werk zich alleen maar op;
“…nog maar 5 dagen, nog maar 4 dagen, nog maar 3 dagen, ik ga het nooit af krijgen, nog maar 2 dagen, ik voel me helemaal niet lekker, morgen is het al en ik ken het nog steeds niet goed…”
Je wordt banger en banger, dus stel het niet uit maar begin op tijd ook aan de taken waar je angst voor hebt. Maak jouw opdrachten, jouw huiswerk enz. zo krijg je meer vertrouwen in jouw eigen kunnen en jouw zelfvertrouwen zal groeien.