H.M. Corwinstraat 28, 7576 ZD Oldenzaal
06 53 51 35 50
peter@jouw-fotogevoelswandeling.nl

Leer zien

Zie jij waar je naar kijkt?

Laat jouw foto wel zien wat jij zag?  Leer fotograferen, vastleggen met de camera wat jij zag, voelde, het moment waardoor jij geraakt werd. Op de foto staat jouw beeld. Leer echt zien.

Wat leer je?

 • Open kijken. De foto voor je verdere gedachten hebt.
 • Aanwezig zijn in het moment.          Kijken in het nu, het moment waarin jij nu aanwezig bent
 • Het herkennen van de momenten.                    Herken het moment dat je raakt, de schoonheid van onze wereld. 
 • De vorm van de wereld, de wereld van vorm.            Door oefeningen komen we in de vorm van de wereld, in de wereld van de vormen.

Door de bovenstaande punten kunnen we het pure kijken gaan benaderen. We gaan leren op ons hart, gevoel te vertrouwen, vertrouwen op wat we zien.

Wat gaan we vinden?

 • Wat je echt ziet
 • Wat is de ervaring van echt zien is, het moment voordat we er iets over denken.
 • Hoe het moment en niets anders te fotograferen.
 • Laten zien op de foto wat jij zag.

Voor wie?

 Het is een cursus voor zowel beginnende als ervaren fotoliefhebbers, maar ook voor iedereen die nieuwe inspiratie zoek. Voor zowel ervaren als beginnende fotografie-liefhebbers kunnen deze stappen betekenisvol zijn. Voor iedereen die nieuwe inspiratie zoekt in het fotograferen.Of heb je een mindfulness cursus gevolgd en ben je nu nieuwsgierig naar hoe mindfulness lichtvoetig en elegant in actie te brengen?

 

Wet van Aantrekking & het beste van jezelfOm de integratie van ware zelf & het alledaagse leven verder te belichamen en te verfijnen studeer ik bij diverse scholen en bronnen. Om ‘Wat je er in stopt krijg je terug’ op de meest gewenste en vreugdevolle wijze te sturen, bij te sturen en uit te kunnen drukken.

Met nieuwe ogen jouw dagelijkse wereld opnieuw zien ( en niet wat je erover denkt)

Heb jij ook zo’n behoefte aan écht leren kijken en zien? Of laten jouw foto’s vaak niet zien wat jij zag? 

 • Maak kennis met open kijken, direct zien en puur fotograferen.
 • Vertrouwen wanneer en waarmee jouw hart resoneert.
 • Ervaar hoe onbevangen kijken, wakkker zien en oprecht fotograferen sprankelende foto’s als resultaat heeft.
 • Leer beter fotograferen!

HOE?

Stapsgewijs wordt je meegenomen in jouw vermogen van pure waarneming. Dit vermogen wordt eerst wakker gemaakt, zodat je de schoonheid van de wereld naar jou toe kan laten komen. Zonder interpretatie, zonder associaties en zonder het te hoeven veranderen. We kalmeren onze razende gedachtenstroom: zo ervaren we de ruimte in onszelf voordat we iets denken. In deze ruimte zien we de dingen zoals ze zijn en ontvangen de schoonheid van het alledaagse. Eén moment tegelijk.

VOOR WIE? Voor zowel ervaren als beginnende fotografieliefhebbers kunnen deze methodische stappen zeer betekenisvol zijn.

Wat heb je nodig?

 • een digitale camera (compact, systeem of spiegelreflex / geen smartphone)
 • volle batterijen 
 • een laptop is handig maar niet noodzakelijk

Wat krijg je nog meer?

 • extra foto-opdracht na de workshop, ter inspiratie om thuis verder te gaan
 • gratis terugkomdag
 • Facebook community

De beste instructie die ik ken om jezelf te verwerkelijken is:

Vestig je stevig in de waarnemer en blijf volledig betrokken bij je ervaring.

Vestig je stevig in de waarnemer.
De achtergrond van deze instructie is dat je gevoel van persoonlijkheid voortkomt uit objectrelaties (verinnerlijkte ervaringen). Een objectrelatie bestaat uit een waarnemer, een object wat waargenomen wordt en een gevoel wat zich tussen de waarnemer en het object afspeelt. Jouw ervaring is een voortdurende stroom van waarnemen. Dit gebeurt vanzelf. Door je aandacht te vestigen in de ´waarnemer´ ontstaat er een onthechting van de objecten en daarmee de inhoud van de ervaring. Objecten zijn eerst dingen buiten het lichaam en naar mate de beoefening vordert worden innerlijke sensaties ook objecten voor jou. Zelfs de substantie bewustzijn en ruimte worden op een gegeven moment ook objecten, omdat deze fenomenen ook worden waargenomen.

Blijf volledig betrokken bij je ervaring.
Dit komt voort uit de valkuil die kan ontstaan in het eerste deel van de instructie. Wanneer je in beslag wordt genomen door ´de waarnemer´ kan er een innerlijke houding ontstaan van jezelf terugtrekken uit het leven. Een toeschouwer worden. Dat geeft een soort doodsheid en isolerende structuur. Dat kan een periode behulpzaam zijn, maar vroeg of laat zal je weer terug moeten komen als een betrokken ´persoon´ die volledig in het leven staat. Er is niets spiritueler als de afwas. Het dagelijkse leven en dit moment hebben een enorme diepte.

Extra vragen bij de instructie.
Vragen die helpen om een dieper gevoel van jezelf te krijgen zijn;
– wie was jij twee dagen voor je bevruchting?
– wat is die kracht die alles beweegt?
– wat is de bron van het waarnemen, bewustzijn of ik ben?
– hoe is het universum ontstaan?
– wie ben ik?

Deze vragen zijn niet mentaal of met het gevoel op te lossen. Je hebt een ander waarnemingsorgaan nodig dan de zintuigen en het lichaam om door te dringen tot de antwoorden.