Wat is de Midlifecrisis?
De midlifecrisis is niet meer dan een verzamelbegrip voor de ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 50 jaar. In deze fase van het leven wordt je vaak geconfronteerd met zingevingsvraagstukken waardoor je uit balans wordt gebracht. Elliott Jaques lancerende de term in 1965.
Tussen de 35 en 50 jaar maken veel mensen veranderingen door, dit is heel normaal. Maar ongeveer 20% komt hierbij in een crisis. De midlifecrisis! Het is eigenlijk niet meer dan een keerpunt in het leven van een mens, het punt waarop je jezelf niet meer “kent” en misschien wel een anadere ik wilt zijn. Trauma’s uit de jeugd moeten verwerkt worden en je probeert uit alle macht met jezelf in het reine te komen. Het is een weg die je moet gaan, een lange weg, soms jaren duurt.
Wat ontdek je tijdens deze crisis?
Het is een tijd van twijfel en onrust. Een voelt zich ongemakkelijk omdat hij/zij ontdekt dat zijn leven half voorbij is. Dit kan leiden tot bezinning en zelfreflectie, kijken wat je tot nu toe met je leven gedaan hebt. Regelmatig krijgt men het gevoel niet genoeg gedaan of bereikt te hebben in het leven. Vaak klagen de mensen die de crisis ervaren over verveling mbt werk, partner er de sociale contacten. Er wordt een sterke drang gevoeld om het roer drastisch om te gooien. Ander werk, een ander levenspartner en daarbij natuurlijk ook ander sociale contacten. Het proces kan bij mannen wel tussen de drie en tien jaar duren, bij vrouwen tussen de één en drie jaar. En dan is er nog maar de vraag of iedereen met een midlifecrisis te maken krijgt. Tussen de 35 en 50 jaar zijn er veel factoren die de ontwikkeling beinvloeden denk hierbij aan je carrière, je huwelijk, relaties al dan niet buitenechtelijk, opgroeiende kinderen en niet te vergeten de fysieke veranderingen als gevolg van het ouder worden.
Vluchten?
De mensen in de midlifecrisis pakken het probleem niet aan, maar zij ontvluchten het door het opgebouwde leven te verlaten. Waarom? Nou daar liggen de problemen denkt hij. Als je dus “opnieuw” begint heb je ook geen problemen, maar is dat zo? Natuurlijk niet, je neemt de ontevredenheid en onvrede uit je “vorige” leven gewoon met je mee. Dus…alles moet daarom veranderen! de partner, het gezin, de vrienden, het werk, het uiterlijk. Hij wil alles ontvluchten geen verantwoording meer, soms afstand doen van alles, huis, partner en ook de kinderen.
Wie zit in de midlifecrisis?
Het in de midlifecrisis te zitten zie je vaak aan een aantal kenmerken.
- zoektocht naar een niet nader bepaald levensdoel,
- zoeken naar een vage droom,
- jong , vitaal voelen,
- ongebruikelijke kostbare zaken aanschaffen, (auto, kleding, racefiets enz)
- extra aandacht aan fysieke kenmerken,
- irrationele en ingrijpende beslissingen,
- extra tijd alleen of
- juist met bepaalde vrienden.