H.M. Corwinstraat 28, 7576 ZD Oldenzaal
06 53 51 35 50
peter@jouw-fotogevoelswandeling.nl

Uitstellen…

Luiheid

Ben jij lui Komt het omdat je weinig energie hebt, omdat je je niet geinspireerd voelt of gewoon omdat je toe bent aan wat rust? Het kan zijn dat je morgen productiever bent als je jezelf vandaag gewoon lekker laat luieren.
Probeer in plaats van te luieren met een schuldgevoel (uitstelgedrag), jezelf toe te staan om lui te zijn voor een paar uur, of een hele dag. Hierdoor ontspan je lekker en kun je er morgen wellicht weer hard tegenaan!

Taken

Op het moment dat je geen zin hebt om te werken (oftewel: moeilijke beslissingen nemen) kun je altijd iets eenvoudigs doen. Ruim een lade op, organiseer je bureaublad of werk wat emails af.
Als je jezelf niet langer dan een minuut kunt concentreren kun je je beter toeleggen op dingen die ‘toch wel een keer moeten gebeuren’ maar waar je nog niet aan toe bent gekomen. Doordat je weer wat nuttige dingen gedaan krijgt kom je sneller terug in de productieve flow.

Beginnen

Je wilt een taak verrichten maar je hebt er absoluut geen zin in? Begin dan met alles klaar te zetten om de taak te verrichten. Start je computer en Word alvast op, maak een emmer met sop of trek die archiefmappen uit de kast. Als alles eenmaal klaar ligt is de stap om te beginnen veel kleiner en het wordt ook minder moeilijk omdat het veel duidelijker is wat je moet doen.

Duidelijkheid

Het kan zijn dat je uitstelt omdat je een gevoel hebt dat je ‘iets moet doen’ aan een bepaald project, maar je weet niet wat. Je voelt je een beetje verward, en daarom doe je liever helemaal niets.
Haal de verwarring weg door voor jezelf duidelijk te maken wat je precies wilt of moet doen. Wat is het doel van een bepaald project? En wat is de volgende concrete stap die je kunt nemen om dit project af te ronden?
Lees ook: Effectief werken – stel jezelf twee vragen

Stapjes

Iedere kleine stap in de richting van het eindproduct is een stap in de goede richting. Als je het huis schoon moet maken is een goede eerste stap het verzamelen van afval in het huis. Als je dit gedaan hebt kun je het vuil buiten zetten, vervolgens alle vuile was verzamelen, etc.
Beweeg jezelf stapje voor stapje richting je einddoel. Denk klein en maak het jezelf gemakkelijk. Als je eenmaal op dreef bent zul je grotere stappen zetten. Begin klein.

Niet afleiden

Als je eenmaal in een luie bui zit ben je snel afgeleid waardoor je helemaal niets meer voor elkaar krijgt. Schakel dus alle stoorzenders uit. Geen email notificaties, instant messaging, Facebook of Whatsapps. Gun jezelf een omgeving waar je niet vaak gestoord zult worden.

Schrijven

Als je jezelf niet aan de slag kunt krijgen kun je eens aan een beetje therapie doen. Schrijf je gevoelens en gedachten van je af om erachter te komen wat je dwars zit. Wanneer je jezelf dwingt om iets te schrijven forceer je je hersenen om vanuit alle warrigheid concrete informatie te maken.
Zodra het eenmaal op je scherm staat zul je zien dat je tot allerlei conclusies kunt komen. Misschien krijg je wel niets uit je handen omdat je van binnen nog bezig bent met een ruzie van gisteren!

Deadline

Wie gaat er lopen luieren en lanterfanten als er helemaal geen tijd voor is? Geef jezelf een deadline waardoor je wel aan de slag zult moeten. Spreek met jezelf af dat je een bepaalde taak voor het einde van de dag afrondt.
Maak het jezelf echter niet te moeilijk. Wees realistisch en kies taken uit waarvan je bijna zeker weet dat je ze af gaat krijgen. Op die manieren stimuleer je jezelf om meer gedaan te krijgen, omdat je aan jezelf bewijst dat je wel degelijk dingen gedaan kunt krijgen!

Doe nuttige dingen

Ken je het gevoel dat je iets moet doen dat je erg vervelend en moeilijk vindt (zoals een scriptie schrijven) en dit uitstelt, en daardoor ook helemaal niets anders doet? Je redeneert in jezelf: “Ik heb geen zin om mijn scriptie te schrijven, maar dat zou ik op dit moment wel moeten doen. Hmmm… even kijken of ik nog mail heb, dan begin ik straks.”
Als je nu geen zin hebt om je scriptie te schrijven zijn er waarschijnlijk nog 101 andere dingen die je zou kunnen doen die ook nuttig zijn. Maar omdat je vindt dat je op dit moment eigenlijk aan je scriptie zou moeten zitten heb je het gevoel dat je ook niets anders mag of kunt doen. Dus doe je helemaal niets.
Sta jezelf toe om uit te stellen op een groot project en in plaats daarvan andere nuttige dingen te doen. Niemand straft je omdat je nu niet aan je scriptie zit. Als je toch gaat uitstellen kun je het maar beter met iets nuttigs doen.

Doe waar je tegenop ziet

Vind je het lastig om prioriteiten te stellen, en blijf je daardoor steeds uitstellen? Ga dan bij jezelf na wat op dit moment het project is dat je het allerliefst afgerond zou hebben. Waarschijnlijk komt nu het vervelendste, vaagste en meest moeilijke project bij je boven. Begin daar aan!
Je maakt zoveel blije energie bij jezelf vrij als je werkt aan de zaken die je ongelukkig maken. Ga aan de slag met de grootste last op je schouders en schep die last lepeltje voor lepeltje van je af. Met iedere stap die je zet voel je je lichter en gelukkiger!

Maak een tijdslimiet date je vol kunt houden

Spreek met jezelf af dat je minimaal 15 minuten gaat werken aan een taak die je steeds uitstelt. 15 minuten, daarna mag je stoppen of doorgaan maar je moet wel die 15 minuten volmaken.
Vaak zul je na de 15 minuten doorgaan, omdat het beginnen met een moeilijke taak eigenlijk het moeilijkst is. Zodra je eenmaal op gang bent gaat de rest vanzelf. Blijft het moeilijk na 15 minuten? Stop dan, en weet dat je weer een klein stapje dichterbij je einddoel bent gekomen!