H.M. Corwinstraat 28, 7576 ZD Oldenzaal
06 53 51 35 50
peter@jouw-fotogevoelswandeling.nl

Zien

Zien

deze tekst gaat over het zien der dingen. Zien van alles, misschien zelfs dingen die anderen niet zien. Zelf kan ik me het erg moeilijk voorstellen dat mensen “niets” zien. Het lijkt wel of heel veel mensen oogkleppen ophebben. Regelmatig zeg ik dan ook “zag je dat dan niet of heb je dat niet gezien”?  Maar telkens blijkt weer dat mensen de dingen echt niet zien. Helemaal niet erg, maar voor mij soms erg moeilijk te bevatten. Soms is het dan erg moeilijk voor mij om de verbazing te onderdrukken. Hij kijken is mij “geleerd” of is mij van huis uit, door mijn vader meegegeven? Om mij heen kijken doe ik nog steeds, bewust of onbewust. Meestal doe ik dat onbewust ik kijk “gewoon” om mij heen en ik zie … ook wel handig voor een fotograaf. Volgens mij is het kijken, het zien wel een Willemsen ding. Vooral mijn vader heeft het mij, bewust of onbewust meegegeven. Regelmatig fietsen we achter over het Hulsbeek, Toetersdennen, en tuurden dan bosranden en weilanden af om wild te zien.
 

Kijken kan iedereen, maar het zien is moeilijker.

 
  • Wat zie je?
  • Een vogel in de boom?
  • of zie jij meer?
Door niet alleen een vogel te zien, stel je jezelf misschien wel vragen en probeer je antwoorden vinden.
 
De eerste: een landschap, een boom en een vogel.
De tweede: Welk landschap … welke boom en welke vogel kun je allemaal opzoeken en je wet wat je gezien hebt.
De derde: is moeilijker je kijkt verder en wat zie je … eigenlijk kijk je niet verder, keer je naar binnen. Je probeert bij jezelf binnen te gaan om daar het antwoord te vinden. Want alle antwoorden zitten in jezelf. Dit laatste is voor heel veel mensen erg moeilijk. Vragen bij jezelf oproepen lukt natuurlijk wel maar ook de antwoorden vinden dat is wat lastiger.
 

Verloochen je roots niet!

Net had ik het al even over geconditioneerd of aangeleerd gedrag.
Geconditioneerd of aangeleerd gedrag is het gedrag dat je van huis uit hebt meegekregen. En niet alleen vanuit jouw ouders, maar ook vanuit jouw omgeving. Opa en Oma, de buren, de juf en meester en andere mensen in de omgeving hebben invloed. Ook jouw geboorte plek, plaats, omgeving heeft invloed. Ik ben een Tukker, een Boeskool (een Twentenaar uit Oldenzaal) opgevoed met deze normen en waarden. Persoonlijk vind ik mijn aangeleerde gedrag helemaal niet verkeerd, maar ook ik vind niet alles goed om door te geven aan mijn kinderen. Dus eerst met mezelf aan de slag om een deel van het geconditioneerde gedrag los te laten en mijzelf daardoor vrijer te voelen om nieuwe dingen te zien.

Nu hebben wij deels andere inzichten, dit omdat wij geleerd hebben van de “fouten” van onze ouders en de tijden zijn veranderd. Onze ouders hebben de opvoeding ook niet 100% gekopieerd van hun ouders.